Praktijk·Online

Doorwerken tijdens internetstoring

Internet, het is niet meer weg te denken en we zijn er meer en meer afhankelijk van. Zeker met (opnieuw) het thuiswerkadvies vanuit de overheid, stijgt het gebruik van het internet. Maar wat als je zonder komt te zitten en je vrijwel alles online moet doen?

Geen internet

Vanmorgen was er weer zo’n moment. Een site laadt slecht, een andere helemaal niet. Ook het internet via de mobiele verbinding werkt niet optimaal. Het probleem blijkt groot te zijn, door een kabelbreuk in Amsterdam in het netwerk van KPN.

Bij aanvang van de storing lijkt heel Nederland even problemen te ondervinden. Op de bekende website Allestoringen.nl komen rond 10 uur vanochtend tienduizenden meldingen binnen van problemen bij Internetproviders en online dienstverleners. 

Op het moment van schrijven (zo rond 17 uur) is de internetprovider Online.nl al bijna 7 uur uit de lucht. Andere providers hebben het verkeer waarschijnlijk kunnen opleiden via andere netwerken zodat hun klanten minder last ondervinden van het probleem. 

Bereikbaarheid online diensten

Als online dienstverlener krijgen wij regelmatig de vraag hoe wij er voor zorgen dat diensten online kunnen blijven. Het antwoord is helaas niet zo eenvoudig, maar simpel gezegd proberen we onze servers op zo veel mogelijk snelle netwerken aan te sluiten om altijd bereikbaar te kunnen zijn. De voornaamste reden dat software, website of e=mail niet of slecht bereikbaar is, is vaak buiten onze dienstverlening om. 

Een plan B

Veel ondernemers gebruiken het internet voor gebruik van software, e-mail, telefoon, beeldbellen, vergaderen en bankieren. Wanneer je als ondernemer afhankelijk bent van het internet is het slim om een plan B achter de hand te hebben. In dat geval kun je bijvoorbeeld overstappen naar een andere locatie, een andere netwerk of verbinding. Zelf hebben we bijvoorbeeld Glasvezel internet op kantoor, met als back-up mobiele netwerken van Vodafone en T-Mobile zodat in geval van storing of calamiteit overgeschakeld kan worden op een mobiel netwerk.

Relax

Mocht ook het mobiele netwerk er (tijdelijk) uit liggen zoals vanmorgen het geval was, maak je dan vooral niet druk. Internet providers zullen er namelijk alles aan doen om de diensten zo snel mogelijk te herstellen, en daar kun je zelf weinig aan veranderen. In veel gevallen zal ook jouw klant of contact hetzelfde probleem hebben, Mocht er nergens internet zijn, geniet dat even van de rust waarin geen mailtjes, meldingen, telefoontjes en andere berichten binnen komen.

Mobiele versie afsluiten