Invloed energieprijzen op online diensten

De energieprijzen in Nederland stijgen, dat is op zich geen nieuws, en veel consumenten zullen dit vooral merken aan hun energierekening. Maar ook indirect zullen consumenten en bedrijven de impact gaan merken als het gaat om het gebruik van online diensten. In dit artikel proberen we uit te leggen hoe dit zit.

Online diensten

Voor alle online diensten die je via het internet gebruikt, geldt in principe hetzelfde. De data die je via het internet ophaalt, staat ergens anders opgeslagen. Voorbeelden hiervan zijn het browsen op website, het bewaren van bestanden bij diensten zoals Dropbox, of het bekijken van jouw favoriete serie op Netflix. Om deze diensten overal ter wereld snel en stabiel beschikbaar te maken staat deze data in speciaal ingerichte datacentra.

Datacentra

In die datacentra staan 24 uur per dag vele duizenden servers aan om er voor te zorgen dat de content voor jou online beschikbaar is. De servers zijn in feite computers met veel rekenkracht en veel opslag die met het internet verbonden zijn. Je kunt je wellicht voorstellen dat het ‘altijd-aan’ laten staan van jouw computer veel stroom verbruikt. In zo’n datacenter is dat in feite in veelvoud het geval. En als er zo veel computers tegelijkertijd aan staan, zorgt dat weer voor hitte, iets wat niet goed is voor deze computer. Om de servers betrouwbaar te maken zijn er weer airco’s nodig om de hitte af te voeren en koele lucht aan te voeren, wat ook opnieuw weer leidt tot extra energieverbruik.

Prijsstijging als mogelijk gevolg

Een verhoging van prijzen van online diensten is dan ook niet uitgesloten. Volgens het CBS was de prijs van elektriciteit in oktober bijna 40% hoger dan een jaar eerder. Veel bedrijven die online diensten aanbieden zullen de hogere energiekosten niet specifiek vermelden, maar het heeft indirect zeker invloed op de tarieven. De inflatie stijgt richting de 4% als het gaat om de consumentenprijzen.

Onze tarieven in 2022

Als leverancier van online diensten zoals praktijksoftware, webhosting, e-mail en domeinregistraties hebben wij er voor gekozen om onze tarieven voor het komend jaar niet te gaan verhogen. Wel gaan we vanaf 2023 onze tarieven jaarlijks indexeren om noodzakelijke en extreme prijsverhoging van onze diensten tegen te gaan.