Snelheid van een online systeem

Wat bepaald de snelheid?

De snelheid die je als gebruiker op het internet ervaart is van meer afhankelijk dan alleen je internetsnelheid. De internetsnelheid die je van je provider geleverd krijgt is slecht een klein onderdeel van het geheel. Dit bepaald namelijk alleen maar hoe snel een gegevens van de server naar jouw computer kunnen gaan. Dit noemen wij de downloadtijd.

Een andere belangrijke factor is de browser waarin je werkt, deze moet er namelijk voor zorgen dat de gegevens die over het internet verzonden worden ook daadwerkelijk in een leesbaar formaat aan je getoond worden.  Simpel gezegd moet er een weergave getekend worden. Dit gebeurd door je computer en browser en noemen we de render-tijd. 

Deze 2 (download- en render-tijd) zijn het meest belangrijk in het bepalen van de totale laadtijd die jij als gebruiker ervaart als ‘wachten’.

Welke browser werkt het beste?
We hebben altijd laten weten dat het systeem in alle browsers zou moeten werken. In principe is dat ook juist, maar nu we alles in het laatste jaar hebben geoptimaliseerd op snelheid blijkt dat niet elke browser op zich even snel is.
Na ruim een miljoen metingen kunnen we met redelijke zekerheid zeggen welke browsers je het beste kunt gebruiken.
Desktop
De gemiddelde laadtijd van het systeem op een desktop is 1,029 seconden.

# BrowserSnelheidVerschil met gemiddelde
1. Safari0,786+23% (sneller)
2. Chrome0,993+3% (sneller)
3. Firefox1,298-26% (trager)
4. Edge1,363-32% (trager)
5. Internet Explorer1,665-61% (trager)
6. Opera2,050-99% (trager)


Tablet
De gemiddelde laadtijd van het systeem op een tablet is 1,215 seconden.

# BrowserSnelheidVerschil met gemiddelde
1. Safari1,028+15% (sneller)
2. Chrome1,2110%
3. Samsung Browser2,374-95% (trager)
4. Internet Explorer3,642-199% (trager)

Conclusie

Afgelopen jaar hebben we heel erg veel tijd besteed aan het optimaliseren van onze codes. We zien hierdoor de download-tijd afnemen, maar de render-tijd die de computer en browser nodig hebben blijft gelijk. Hoewel een snellere en nieuwere computer vast iets zou helpen, kun je beter kiezen voor een van de snellere browsers zoals Google Chrome of Apple Safari. De verschillen zijn slechts tienden van secondes, maar gevoelsmatig is het een wereld van verschil.