Uitfasering TLS 1.1

Voor al onze diensten zullen we de ondersteuning voor verouderde TLS in de komende weken beëindigen. Hieronder leggen we uit wat dit betekend, wat hiervoor de aanleiding is en wat hiervoor de eventuele gevolgen zijn.

TLS

TLS staat voor Transport Layer Security. Het is een protocol voor het beveiligen van de communicatie op het internet door het versleutelen van HTTP-verkeer. Het is de opvolger van SSL. De oudere versies van TLS bevatten zwakheden die misbruikt kunnen worden.Vanaf maart 2020 worden het verouderde en onveilige TLS 1.0 en 1.1 niet meer ondersteund door de meeste browsers. TLS 1.1 stamt uit 2006 en bevat een hoop zwakheden, waardoor het onveilig is. Het nog oudere TLS 1.0 van 1999 was al lang niet meer actief op onze servers.

Browsers

Naast het feit dat steeds meer online diensten de verouderde TLS niet meer ondersteunen, schakelen ook de belangrijkste browsers op vrij korte termijn de ondersteuning voor TLS 1.0 en 1.1 uit.

Microsoft IE en Edge
Eerste helft van 2020 (onbekend welke release)

Mozilla Firefox
Maart 2020 (vanaf Firefox 74)

Safari/Webkit
Maart 2020 (Vanaf Safari 14)

Google Chrome
Januari 2020 (Vanaf Chrome 81)

Mailprogramma & Besturingssystemen

Onderstaande mailprogramma’s en besturingssystemen hebben geen ondersteuning voor TLS 1.2. Het is dus van belang dat je deze update wanneer je gebruik wilt maken van e-mail.

  • Windows 8.1 of ouder
  • Outlook 2013 of ouder
  • Windows Live Mail
  • MacOS 10.13 (High Sierra) of ouder
  • Apple Mail 9.3 of ouder
  • Android KitKat (4.4) of ouder
  • iOS versie 9 of ouder

Onze diensten

Beveiligingsupdates van onze servers vanaf januari 2020 schakelen TLS 1.1 (en TLS 1.0) uit. Dat kan dus betekenen dat je vanaf dat moment geen verbinding meer kunt maken met onze servers. Wanneer je gebruik maakt van een van de verouderde systemen raden we je aan om zo snel mogelijk updates te installeren. Wanneer je dat niet doet, is het zeer aannemelijk dat je op korte termijn weinig online diensten meer kunt gebruiken.